Varför har Jules Vernes Jorden runt på 80 dagar blivit en klassiker?
Jules Verne brukar kalls för den första science fiction författaren. Hans berättelser om spektakulära resor (till månen, runt jorden, till jordens medelpunk, världsomsegling under havet, etc.) fick redan då de kom ut under 1800-talet en bred läsarkrets och var mycket uppskattade. Jorden runt på 80 dagar var en sensation: nu kunde man ju faktiskt fullfölja en av Vernes fantasiresor - i verkligheten. Det är nämligen så att de flesta resvägar och transportmedel fanns till förfogande även i verkligheten under den period då Verne skrev boken. Några år efter bokens tryckt dokumenterades faktiskt ett antal resor som följde i herr Foggs och Passepartouts fotspår - på under 80 dagar! Det blev lite av en "grej" att avverka resan. Så sent som under 90-talet gjorde BBC en dokumentär där en grupp människor försöker utföra resan, inom den givna tidsramen, med 1800-talets färdmedel - något de inte lyckas med.
En klassisk bok är en bok som många har läst, som väcker känslor, och som fortfarande läses. Detta är fallet med Jorden runt på 80 dagar. Som jag förklarat var uppståndelsen runt boken stor då den kom ut och den fängslade många läsare. Intresset för den slocknade inte under årens lopp, eftersom de forstfarande fascinerade; reseskildringen var fortfarande en i sitt slag.
Jorden runt på 80 dagar är det en mycket trevlig, spännande och intresseveckande bok - en av de få böcker jag faktiskt plöjt igenom under en helg.